Fibernet

Oversigt over alle fibernet løsninger 2022

Hvem tilbyder fibernet i Danmark?

I Danmark kan du i skrivende stund få fibernet hos følgende udbydere. De er rangerede efter pris:

Trustpilot
3.9/5
Telenor Maxspeed logo final pos

198 dkk

per måned

Trustpilot
5/5
Fastspeed-Logo

199 dkk

per måned

Trustpilot
4.3/5
jetnet bredbaand

199 dkk

per måned

Trustpilot
3/5
stofa logo

219 dkk

per måned

Trustpilot
3.7/5
waoo logo

319 dkk

per måned

Trustpilot
3.7/5
fibia

319 dkk

per måned

Trustpilot
3.8/5
kviknet

319 dkk

per måned

Trustpilot
4.4/5
Norlys logo

379 dkk

per måned

Hvad er fibernet?

Fibernet er det aller hurtigste net, du kan få. Fibernet er baseret på den nyeste bredbåndsteknologi, hvor forbindelsen leveres gennem optiske fiber, som er den type fiber, der bruges til at lede lys. Lys ledes, som du nok ved hurtigere end nogen anden energikilde. 

Med fibernet ledes internet signalet via lys, hvilket medfører at du kan opnå hastigheder, du ikke kan ved en traditionel bredbåndsforbindelse via kobber tråde. Et normalt bredbånd via kobber tråde, leveres via lyd, hvilken kun har en hastighed på 340 m/sek over for lysets hastighed på 299.792 km/s.

Et lyslederkablet er konstrueret af små optiske tråde, der typisk udgøres af plast fibre(kan i visse tilfælde også være glas fibre). Her ledes data gennem små lyspakker ved samme hastighed som lysets normale hastighed. Det vil sige, 299.792 km/s. Der er stort set intet signal tab ved fiber tråde, hvilket gør det exceptionelt hurtigt.

En anden unik fordel er at fiber tråde, leverer en synkron forbindelse, dvs. upload og download hastighed altid er den samme. Det er et af problemerne ved både Coax forvindelse (kabel tv) og traditionel kobber trådsforbindelse (også kaldet xDSL).

Den sidste store fordel ved fibernet er at forbindelsen ikke er sårbar i spidsbelastningsperioder, som du kan opleve ved både Coax (kabel tv) og DSL forbindelse (kobber trådsforbindelse). Her vil du ofte opleve at, hastighedens forringes jo flere I sidder på nettet på én gang. 

Det problem undgår du ved en fibernets forbindelse. Pga. den synkrone forbindelse, kan du også i reglen klare dig med en lavere hastighed per sekund end du kan ved de andre bredbåndstyper, da forbindelsen ikke forringes ved belastning af flere brugere på én gang.

 

Hvilke fibernetværk findes der i Danmark?

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvordan bredbåndsmarkedet fungerer i Danmark, også når det gælder fiber. For hvilke udbydere ejer også netværket og hvilke udbydere lejer sig bare ind hos andre netværk. Der kan være visse fordele ved at vælge en udbyder, der også ejer deres eget netværk, som f.eks. TDC. Du kan bedre få hurtigt teknisk overblik og hjælp ved eventuelle netværksnedbrud osv. Men når det gælder prisen, er det ikke sådan at det altid kan svare sig at vælge en udbyder, der ejer deres eget netværk. Prisen på dit bredbånd afhænger af en lang række andre faktorer, og nogle af de store netværk kan faktisk ikke konkurrere prismæssigt med flere af de nyere mindre fibernet udbydere, der i de seneste år kommet på markedet. Udbydere, der lejer sig ind og ikke selv ejer et netværk.  Følgende teleselskaber råder over fiber netværk i Danmark:

  • TDC
  • Norlys (Eniig og Syd Energi)
  • Nord Energi
  • Thy Mors Energi
  • Fibia
  • Energi Fyn
  • Onefiber.

Herunder kan du se en oversigt over, hvilke fibernetværk, de forskellige bredbåndsudbydere benytter sig af.

telenor maxspeed logo

Fiber via tredjepartsnetværk

Telenor tilbyder fibernet via TDC, Norlys (Eniig og Syd Energi), Nord Energi, Thy Mors Energi og Fibia, Energi Fyn og Onefiber.

Fastspeed-Logo

Fibernet via tredjeparts netværk

Fastspeed bruger følgende netværk, afhængig af hvor du har adresse: 1) TDC 2) Norlys (Eniig og Syd Energi) 3) EWII, Nord Energi 4) Onefiber 5) Fibia 6) AURA 7) RAH Fiber

waoo logo

Fibia's netværk

Waoo tilbyder fiber abonnementer via Fibia. Læs mere i vores anmeldelse af Waoo ved at klikke på logoet herover.

fibia

Eget netværk

Fibia er et af Danmark's største energi selskaber og råder over egne fiberkabler. De tilbyder fibernet via eget netværk. Læs mere i vores anmeldelse af Fibia ved at klikke på logoet herover.

stofa logo

Eget netværk (Norlys' netværk)

Stofa er eget af energiselskabet Norlys og tilbyder derfor fiber abonnementer via eget netværk. Læs mere i anmeldelsen af Stofa.

Norlys's netværk

Kviknet tilbyder fibernet via energiselskabet Norlys. Læs mere i vores anmeldelse af Kviknet ved at klikke på logoet herover.

jetnet bredbaand

Fibernet via tredjeparts netværk

Jetnet tilbyder fibernet via følgende netværk: 1) TDC 2) Norlys (Eniig og Syd Energi) 3) EWII, Nord Energi 4) Onefiber 5) Fibia 6) AURA 7) RAH Fiber

Norlys logo

Eget netværk

Norlys tilbyder fiber via deres eget netværk.

Hvem har brug for

fibernet??

Dig, der arbejder med video og billede filer

Er du professionel youtuber, eller laver fotoopgaver for kunder, har du brug for at uploade tunge filer, som video eller fotos online. Derfor har du brug for en synkron forbindelse, som fibernet kan sikre dig, hvor du får en ligeså hurtig upload hastighed som download hastighed.
Det kan også være at du er beskæftiget med hobby fotografi, og ujævnligt har brug for at uploade billeder til dit website eller din flickr konto. Uanset om du uploader billeder eller video i professionel eller fritids øjemed. Er der ikke noget værre end at sidde og vente 10 minutter på hvert enkelt billede uploade. Med en fiberforbindelse, selv på 100 Mbit/s, vil du opleve at kunne uploade tunge filer lynhurtigt.

Når I er mere end 3 i husstanden

Som nævnt er både Kabel og DNS forbindelser sårbare overfor spids belastninger, som f.eks når I er en familie, eller flere bofæller, der bruger nettet samtidigt. Med en fibernet forbindelse er der ingen begrænsning på hvor mange, der kan bruge nettet samtidigt. I får den samme høje hastighed uanset hvor mange, der sidder på nettet samtidigt. Og det uanset om I sidder og spiller eller streamer video.

" Jeg arbejder som videofotograf, hvor jeg leverer video og billed materiale for flere større mediebureauer. Jeg arbejder på et lille kreativt kontor, hvor vi sidder 3 sammen og arbejder. Et hurtigt internet er et must for os. På en dag uploader jeg måske mere en 50 videofiler, og det samme gør mine kollegaer.
Fibernet er et absolut must for vores arbejdsgang"
Andreas Leisner
Video fotograf og motion designer