Hvad er en VPN og hvilken skal jeg vælge?

Hvad er en VPN og hvilken skal jeg vælge?

Vores online færden overvåges i højere og højere grad.

Firmaer bruger cookies til at samle informationer om vores interesser og købspreferencer, der kan bruges til kommercielle formål og juridiske myndigheder overvåger vores online aktivitet, for at slå ned på online kriminalitet.

 

Hvordan virker en VPN?

VPN er en forkortelse for ‘Virtuelt Privat Netværk’.

Når du normalvist browser rundt på nettet. f.eks. indtaster navnet på en hjemmeside, foregår det ved at din computer, som er identificeret ved en IP adresse, sender et request til den server, hvor den givne hjemmeside er lokaliseret på.

Idet du foretager en forespørgsel eller request til en server logges din IP adresse, og du kan derfor spores vha. de oplysninger din internet udbyder har om dig. F.eks. din adresse, dit navn osv.

En VPN virker på den måde at du kobler op til internettet via en ekstern server. Denne server’s IP adresse bliver nu logget istedet for din private computer’s IP. En VPN virker derfor som et filter mellem dig og den internet server du kobler dig op til.

 

Sådan virker en VPN

 

Hvad kan man bruge en VPN til?

Som vi indledningsvist var inde på, kan en VPN bruges til at beskytte ens privatliv – hvis man ikke ønsker at ens private IP logges og ens persondata vidergives til tredjeparter.

En af de største firmaer der bruger data om din søgetrafik til at målrette annoncer osv. er Google. Bruger du Google’s Chrome browser indsamles al din søgehistorik f.eks. af Google til at kunne målrette deres annoncer fra Google’s ad netværk. Du kan til en hvis grad komme uden om at Google logger din data ved at bruge et incognito browser vindue, her clearer du din søge historik, som du har indsamlet indtil da, men din IP adresse kan stadig spores.

Vil du være helt sikker på at du surfer anonymt er en VPN derfor den eneste måde du kan være helt sikker.

En anden grund til man kan have brug for en VPN er f.eks. hvis man har brug for at omgå geo-lokaliseret indhold. F.eks. hvis man er bosiddende i udlandet og gerne vil se dansk tv.

Det kan også være at du gerne vil se nogle programmer eller serier, der ligger på amerikansk Netflix, som du ikke kan se på dansk Netflix.

Med en VPN kan du sidde i Danmark og se alle de serier og film, der ligger på amerikansk eller hvilken som helst anden geo-lokaliseret version af Netflix.

Sidder du i udlandet, f.eks. hvis du bor eller arbejder uden for Danmark, og gerne vil se danske programmer på nettet, vil du f.eks. erfare at visse programmer er blokeret for visning i udlandet på DR.dk eller på Viaplay/Viafree.

En VPN kan således foruden at sløre din IP adresse også forbinde dig med en server i f.eks. Danmark, USA eller hvor som helst i verden, således at det ser ud som om du sidder i Danmark og ikke i Dubai eller hvor du nu befinder dig.

 

Hvilken VPN tjeneste skal jeg vælge?

Hvis du har besluttet dig for at du har brug for en VPN til enten at streame serier og film fra udlandet f.eks. eller du ikke ønsker at din forbindelse bliver overvåget, eller noget helt tredje.

Det vigtigste du bør lægge vægt på, når du vælger VPN tjeneste er følgende 3 ting:

 1. Hastighed
 2. Log politik
 3. Pris

Herunder har vi gennemgået de 2 VPN tjenester vi anbefaler i forhold til ovenstående kriterier.

Mest populære

nordvpn

24 dkk

per måned

 • 30 dages fuld retur ret
 • Ubegrænset båndvidde og data mængde
 • 5000 servere fordelt på 62 lande
 • Dobbelt enkryptering for maksimal sikkerhed
 • Adgang til udenlandsk Netflix
expressvpn

43 dkk

per måned

 • 30 dages fuld retur ret
 • 3000 servere fordelt på 94 lande
 • Torrent venlig
 • Kill switch
 • Adgang til udenlandsk Netflix, Hulu, HBO, Spotify

NordVPN

Pris fra 24 dkk per måned (70% nedsat) – spar 60 kroner per måned

Fordele:

 • Du kan benytte op til 6 enheder ad gangen
 • Hurtig forbindelse (kører på netværk af mere end 5000 servere fordelt over hele verden)
 • Ingen logging af din internetaktivitet

 

NordVPN er en af de mest populære VPN tjenester i Danmark på grund af deres på alle områder konkurrencedygtige og velfungerende VPN service. NordVPN den hurtigste og mest stabile VPN tjeneste, du finder i denne prisklasse, derudover logger de ikke deres brugere’s sessioner, som f.eks. AdClarity og ander VPN services gør. NordVPN’s hastighed og stabile ydeevne skyldes de mere end 5000 servere fordelt over mere end 60 lande, som du kan vælge i mellem, når du logger på. Du kan være logget på den samme NordVpn konto fra mere end 6 enheder ad gangen. Af andre funktionaliteter kan også nævnes:

Kan bådes installeres som chrome browser plugin, der giver dig mulighed for at nemt at slå NordVpn til og fra når du browser, eller NordVpn kan installeres som et program (skrivebordsapplikation) til både Mac (inklusiv iphone), Windows, og android, hvis du f.eks. ønsker at være beskyttet når du tilgår internettet vha. ikke browser baserede apps.

Ingen data logges. Inklusiv: DNS leak beskyttelse ( Forhindrer at dine DNS forespørgsler logges og kan opsnappes af DNS servere)
60 lande, 5000+ servere
Du kan kontakte NordVpn via email eller live chat døgnet rundt.
Inkluderer: Killswitch (Betyder at hvis den krypterede forbindelse skulle svigte, afbrydes internettet automatisk, så din internetaktivitet ikke pludselig er eksponeret og kan spores)
Adgang til Netflix i 60 lande.

3 pakker afhængig af om du binder dig til 1 måned (81 kr), 1 år (47 kr), 2 år (27 kr) eller 3 år (24 kr) – Du får tilmed 30 dages fortrydelsesret

NordVPN, hører som navnet antyder hjemme i Norden og er ejet af Litauske Tesonet.

ExpressVPN

Fordele:

Fremragende kundeservice Hurtig forbindelse (forbindelse fordelt på over 94 lande) mere end servere 3000 servere Ingen logging af din internetaktivitet

Ulemper:

Kun 3 enheder ad gangen per konto

Nem at bruge, understøtter alle enheder (inklusiv iOS+Android)
Ingen data logges. (hverken IP adresse (hverken din computer’s eller VPN), browser historik, DNS forespørgsler)
160 lande, 3000+ servere
24/7 Live Chat
P2P & Torrenting tilladt
Adgang til alle udenlandske Netflix (inkl. amerikansk Netflix)
3 pakker afhængig af om du binder dig til 1 måned (88 kr), 6 måneder (68 kr) eller 12 måneder (43 kr)
Express Vpn er et registreret firma på jomfruøerne
256-bit AES/SSTP, PPTP, OpenVPN, IPSec & L2TP